Møt driftsleder Andor Bjerke

Møt driftsleder Andor Bjerke

Midt mellom fjellene i Voldsfjorden ligger Gadus sitt nye oppdrettsanlegg, Alida. Her jobber Andor Bjerke som er en av de dyktige menneskene som passer på torsken vår.

Mannskapsbåten kjører utover Voldsfjorden og lager krusninger i vannet utover mot Gadus Group sitt oppdrettsanlegg Alida. Andor som er driftsleder på Alida passerer arbeidsbåten og tuter kort for å signalisere at han kommer først frem. Med smil forklarer han at siden transportbåten han selv kjører er mindre og kjappere enn arbeidsbåten hvor kollegaene er om bord så er han som oftest først ute på anlegget.

Vi går om bord på fôrflåten og får en omvisning av anlegget. Andor introduserer de andre som jobber der og forteller det meste om torsken som svømmer ute i merdene. Selv er han fra Ørsta, og har jobbet med fisk i over 15 år!«Jeg startet i forsvaret hvor jeg tok fagbrev som matros. Så var det 2 år i kystvakten, og videre på styrmannsskole i Ålesund i 2 år. Det var ikke helt for meg, så da begynte jeg i Rostein hvor jeg var i 14 år. Ellers har jeg jobbet med litt andre saker innenfor fiskeindustrien, og så var jeg plutselig i Gadus – Så det har vært fisk hele veien.»

Familiemann med interesse for fisk

Men selv om interessen for fisk er stor er han glad for å kunne gå på land og hjem til familien når arbeidsdagen er over. Dagene går til torsk, mens ettermiddagen går typisk med til å trene det lokale håndballaget hvor guttene hans spiller.
De fleste arbeidsdagene blir brukt ute på anlegget. Det er mye praktisk som skal ordnes og utstyr som skal vedlikeholdes. Etter hvert blir det nok også mer administrativt arbeid, men Andor er klar på at det er det praktiske som er det aller kjekkeste.
«Jeg jobber vanligvis mandag til fredag – men så kommer jeg ut i helgene og plager de på anlegget av og til» sier Andor med et smil. «Jeg tok med guttungene ut en tur slik at de kunne fôre litt fisk. Minstekaren har spurt hver dag i etterkant om han kan være med ut igjen» forteller han stolt.

Etter omvisningen viser han veien inn til Kristin som sitter inne på flåten. Hun har oversikt over fôringssystemet på  skjermene sine, rundt oss ser vi torsk som svømmer rundt nede i merdene.
«Så hva synes du er det kjekkeste med å jobbe her ute på Alida?»
«Det var jo et forferdelig vanskelig spørsmål. Det kjekkeste med jobben … Hm skulle tro det var enkelt, men det blir nesten som å velge mellom barna sine.» Det blir stille en stund, og blikket hans går mot skjermene. «Beklager Kristin, men det er fisken som er det beste med jobben. Folkene kommer på en god 2. plass.
Det er en skikkelig god gjeng her utpå anlegget, men så er det jo litt mer fisk enn folk» sier han og ler.